Loader Image

 

Alain Honorez

Alain Honorez werd geboren te Wilrijk, België, en trainde en studeerde af aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen.

Hij vervoegde het Koninklijk Ballet van Vlaanderen in 1996 als lid van het balletkorps en werd in 2004 principal bij het gezelschap. Hij danste hoofdrollen in talrijke balletten uit het klassieke, neoklassieke en hedendaags repertoire.

Bekend om zijn vloeiende dansstijl, voelde Alain zich vooral thuis in het repertoire van David Dawson, met balletten als ‘The Grey Area’, ‘A Sweet Spell of Oblivion’, ‘The Third Light’ & ‘Faun(E)’.

Andere bekende choreografen met wie hij werkte, zijn William Forsythe, Jiri Kylian, Sidi Larbi Cherkaoui, Christian Spuck, Nicolo Fonte, Jean-Christophe Maillot, Jorma Elo & Demis Volpi en vele anderen.

Hij won de tweede prijs tijdens de Eurovisie Danscompetitie in Gdansk, Polen (1997), ontving de ‘Mathilde Schroyens Dansprijs’ in 2008, was genomineerd voor de ‘Prix Benois de la Danse’ in 2009 in de categorie mannelijke danser, en kreeg een ‘Golden Label’ van internetsite ‘Klassiek Centraal’ in 2012 voor een ‘Opmerkelijke Carrière’.

Toen, onder de artistieke directie van Kathryn Bennetts, Marcia Haydée’s veel geprezen productie van ‘The Sleeping Beauty’ in Vlaanderen in première ging in 2006, en Alain werd gekozen om de rol van Carabosse te dansen, werd dit snel een hoogtepunt in zijn carrière. Een rol die hem naar het Santiago Ballet in Chili en naar het West Australian Ballet in Perth bracht.

In 2010 nodigde Marcia Haydée hem opnieuw uit bij het Santiago Ballet in Chili. Ditmaal om Rothbart te vertolken in een nieuwe versie van ‘Het Zwanenmeer’, een rol die ze voor hem in Vlaanderen creëerde in 2009.

Na het Koninklijk Ballet van Vlaanderen als vast danser van de groep te hebben verlaten, genoot Alain van een freelance carrière tussen 2012 en 2017. Terwijl hij bleef dansen werkte hij tijdelijk als balletmeester bij het Ballet van Vlaanderen aan Wayne McGregor’s ‘Infra’, begon les en coaching te geven en studeerde fotografie – al lang een passie.

Alain is momenteel docent klassiek ballet aan de Koninklijke Ballet School Antwerpen en is erg betrokken als secretaris bij de vzw ‘Vrienden van de Balletschool Antwerpen ‘, een organisatie die in de eerste plaats fondsen zoekt die aan jonge dansers van de school ten goede komen.

Alain werkt ook als een freelance fotograaf en geniet van een artistieke samenwerking met zijn vrouw Altea Nuñez, die hij vaak bijstaat tijdens haar reizen als choreografe.

Website