Loader Image

Christiane Marchant

Christiane Marchant
©Filip Van Roe

Christiane Marchant is van vele markten thuis: internationaal freelance gastdocent, gast balletmeester én talentscout voor de European School of Ballet in Amsterdam en assistente van David David Dawson die op Christine beroep doet om zijn werken internationaal in te studeren.

Na haar opleiding aan de Conservatoire du Théâtre Royal de La Monnaie in Brussel, sloot ze zich in 1977 aan bij Les Ballet du XXe Siècle onder leiding van Maurice Béjart. In 1980 werd ze gevraagd door John Neumeier om het Hamburg Ballett te vervoegen waar zij tot 1985 bleef dansen.

Na haar studies talen (Italiaans en Duits) in Venetië werkte zij vanaf 1987 voor 2 opeenvolgende jaren als Pers Assistente voor het Hamburg Ballett. Daarna volgde zij een Teacher Training Program aan de school van het Hartford Ballet (USA) waar zij afstudeerde in 1991.
Tussen 1993 en 2005 was zij leraar/coach én balletmeester voor het Dresden Ballett, het Hamburg Ballett, Les ballet de Monte-Carlo en het MaggioDanza in Florence. Vanaf 2005 tot 2017 vervulde zij de taak van Eerste Balletmeester bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, waar ze niet alleen samenwerkte met alle vermaarde gastchoreografen maar daarnaast tevens de leiding kreeg bij het repeteren van de klassieke balletten. Sinds 2017 tot op heden is Christiane leraar en Artistiek Coördinator bij de European School of Ballet.

Haar uitgebreide repertoire omvat de klassieke en neo-klassieke werken van Marius Petipa, George Balanchine, John Neumeier en William Forsythe evenals creaties van David Dawson, Christopher Wheeldon, Christian Spuck en Sidi Larbi Cherkaoui. Christiane deed ook de balletten herleven van John Neumeier zoals Daphnis and Chloë in de Scala van Milaan en Themes from As You Like It bij het Vienna State Ballet. Verder regisseerde zij de ‘witte actes’ van Marcia Haydee’s bewerking van het Zwanenmeer voor het Ballet de Santiago in Chili, David Dawson’s The Third Light voor het Pennsylvania Ballet en Tristan and Isolde voor het Nederlands Nationaal Ballet, waar ze David ook assisteerde tijdens zijn creatie Requiem.

Christiane werd ook uitgenodigd als Gastdocent bij het Stuttgart Ballet, Aterballetto, Northern Ballet, La Scala di Milano, Wiener Staatsoper Ballett, Royal Danish Ballet, Royal Swedish Ballet, Ballet de Santiago de Chile, Béjart Ballet Lausanne, Ballet of the Opera in Rome, the Ecole Supérieure de Danse Rosella Hightower, en voor Les Etés de la Danse in Parijs (2013).

Zij heeft eveneens bijgedragen aan de Franse en Italiaanse vertaling van het boek “Suki Schorer on Balanchine Technique’’ evenals aan de Franse vertaling van “Basic Principles of Classical Ballet” van Agrippina Vaganova.

NL