Loader Image

Craig Davidson

©Justin Ridler

Craig Davidson werd geboren in Australië en danste en studeerde aan de New Zealand School ofDance. Doorheen zijn danscarrière trad hij op als solist voor het Finnish National Ballet, BalletVlaanderen, Tanz Luzerner Theater en het SemperOper Ballet. Hij ontving the ‘Critic’s ChoiceAward’ (Dance Europe) voor zijn uitmuntende prestatie als mannelijke danser in William Forsythe’s‘Impressing the Czar’ bij Ballet Vlaanderen. Craig danste in verscheidene klassieke en moderneproducties en werkte samen met gerenommeerde choreografen zoals William Forsythe, Jiri Kylian,Matz Ek, Wayne McGregor, Jacopo Godani en Alexander Ekman.

Craig creëerde zijn allereerste werk in 2006 voor Ballet Vlaanderen. Hij choreografeerde‘Momentary’ (2009) voor het afscheidsgala voor Dinna Bjorn van het Finnish National Ballet and‘In-Between’ (2012) voor Ballet Vlaanderen wat later opgenomen werd in diens repertoire enherwerkt werd in 2016 voor Ballett Dortmund. Het werk ontving tevens een prijs op het‘International Choreographic Contest’ in Berlijn in 2015.

Craig’s allereerste choreografische opdracht was ‘Ambiguous Content’ voor het West AustralianBallet in 2016. Sinds, choreografeerde en herwerkte hij balletten voor Atlanta Ballet, QueenslandBallet, Ballet Idaho en voor de Junior Company van Ballett Dortmund.

Hij nam deel aan ‘DanceLines’ in de Royal Opera House in 2013 en aan de ‘New YorkChoreographic Institute’ in 2014 en 2017. Zijn werk kon reeds aanschouwd worden in België,Duitsland, Indonesië en Korea en werd gedanst door sterdansers van The Royal Ballet, Ballet del’Opera de Paris, het Zürich Ballett en het SemperOper Ballett.

In 2017 richtte Craig ‘Creative Arts Davidson’ en ‘artist collective’ op en creëerde hij ‘TheLightness of Being’ voor een eerste creatieve collaboratie met Melissa Hamilton (The Royal Ballet)en Fabien Vorenger (SemperOper Ballett). Deze ‘collective’ werkte recent samen met enkele kunstgallerijen, waaronder het Kunsthalle museum in Zürich.

Voor seizoen 2019-2020 creëert Davidson werk voor Ballet Idaho en voor Junior Ballet Antwerp.‘Remembrance/Hereafter’ zal opnieuw op het programma staan van Atlanta Ballet en ‘TheLightness of Being’ zal zijn Belgische première kennen tijdens het Ballet Gala ‘Een Hart voorDans’ in Brugge.

Website

NL