Loader Image

Mauro de Candia

Mauro de Candia
©Lilian van Rooij

Het werk van de Italiaanse choreograaf Mauro de Candia (geboren in Barletta, 1981) wordt  gekenmerkt door een speciale muzikaliteit. Zijn choreografieën bevatten vaak energieke  groepsonderdelen, maar deze worden bijna altijd  afgewisseld met stille en poëtische  fragmenten. Muziek en dans zijn een onlosmakelijk duo voor de Candia.

De Candia begon op jonge leeftijd te dansen. Op 10- jarige leeftijd werd hij ontdekt tijdens een balletwedstrijd in Verona door Marika Besobrasova, oprichter en directeur van de  beroemde Académie de Danse Classique Princesse Grace in Monaco. Ze bood hem een studiebeurs aan en vanaf dat moment volgde de Candia elke zomer cursussen in Monte Carlo. Na een korte periode in de scholen van het Ballet van La Scala in Milaan en de Rudra-school van Maurice Béjart in Lausanne , voltooide de Candia zijn dansopleiding in 1998 aan de Académie in Monaco, gesteund door een John Gilpin studiebeurs, toegekend door Prinses Antoinette (zuster van Prins Rainier van Monaco). In 2001 werd de Candia lid van het Ballet van de Staatsopera te Hannover, waar artistiek directeur Stephan Thoss hem benoemde tot solist na amper vier maanden.

Al tijdens zijn engagement in Hannover (tot 2006), daarna als gastdanser en uiteindelijk als freelance choreograaf (sinds 2008), vervolgde Mauro de Candia zijn choreografische projecten.

Sinds 2012 is hij artistiek directeur van het Dansgezelschap Theater Osnabrück in Duitsland.

Inmiddels heeft hij gechoreografeerd voor het Ballet van de Staatsopera Hannover, Introdans (Arnhem in Nederland),Ballett am Gärtnerplatz in München, het Ballet Vlaanderen (Antwerpen), het Tanztheater Braunschweig, het Milwaukee Ballet (VSA), Maggio Danza in Florence, het Staatsballet Berlijn (bij de voormalige balletdirecteur Vladimir Malakhov), het Balletto dell’ Arena di Verona, het Ballet van de Opera Bygdoszcz (Polen) en meer recentelijk voor het Slowaakse Nationale Ballet (Bratislava), het Ballet Augsburg, Europa Danse (Frankrijk) en het Washington Ballet (VSA).

Vanaf het begin van seizoen 2012/13 fungeert Mauro de Candia als artistiek directeur en chef-choreograaf van het Dansgezelschap in het Theater Osnabrück. Samen met zijn dramaturge en compagnie manager Patricia Stöckemann heeft hij een internationaal dansensemble samengesteld en heeft hij met succes zijn artistieke visie gerealiseerd: een programma dat bewust betrekking heeft tot de tradities van de dans. In zijn eigen creaties ontwikkelt hij zowel verhalende als meer abstracte werken, geïnspireerd door een breed scala van verschillende muzikale richtingen en stijlen.

Naast zijn eigen stukken verrijkt de Candia het repertoire van het Dansgezelschap Osnabrück met werken van belangrijke hedendaagse choreografen zoals Marco Goecke, Stephan Thoss en Edward Clug en met reconstructies van werken van de Duitse moderne choreografe Mary Wigman. Hij nodigt ook jonge, nog onbekende choreografen uit om te creëren voor het dansgezelschap.

Hoewel hij in het buitenland verblijft, voelt de Candia zich nog steeds erg verbonden met  zijn thuisland. In 1997 richtte hij de non-profit organisatie  Arte&Balletto op in zijn  geboortestad Barletta. Deze vereniging is gewijd aan het dansonderwijs  en aan de  ondersteuning van jonge dansstudenten in Italië. de Candia ontving verschillende prijzen  voor zijn verdiensten, waaronder de Premio Positano per la Danza, de Premio Giuliana Penzi per la Danza en, in 2009, een zilveren medaille van de Italiaanse regering, gepresenteerd door  President Giorgio Napolitano.

Website

NL