Loader Image

Nicolo Fonte

© Jana Cruder

Choreograaf Nicolo Fonte staat bekend om zijn gedurfde en originele visie op dans. Critici ontdekten zijn werk vanwege zijn unieke bewegingstaal en een interessante doorgevoerde versmelting van ideeën, dans en design. Fonte, geboren in Brooklyn New York, begon te dansen op 14-jarige leeftijd. Hij studeerde achtereenvolgens aan de Joffrey Ballet School in New York en aan de San Francisco Ballet School en New York City Ballet School tijdens het behalen van een Bachelor of Fine Arts bij SUNY Purchase. Nadat hij afgestudeerd was,  danste hij bij Peridance in NYC en later trad hij toe tot Les Grands Ballets Canadiens in Montreal, waar hij danste in choreografieën van Balanchine, Tudor, Kudelka en de Spaanse Nacho Duato. Fonte trad vervolgens toe tot Duato’s Compañia Nacional de Danza in Madrid waar hij gedurende zeven jaar een sterke identiteit ontwikkelde – zowel wat zijn dansprestaties betrof als zijn choreografieën.

En los Segundos Ocultos (In Hidden Seconds), één van de drie balletten die Fonte maakte voor het Spaanse gezelschap, werd geprezen als een baanbrekend werk met grote impact vanwege de poëtische visie van een doorleefde artiest en dit ballet bevestigde inderdaad zijn aanwezigheid op de Europese dansscene.

In 2000 stopte Fonte met optreden om zich voltijds aan zijn choreografische carrière te wijden. Sindsdien heeft hij balletten/choreografieën gemaakt of geënsceneerd voor Het Nationale Ballet, Houston Ballet, Royal Danish Ballet, Pennsylvania Ballet, Pacific Northwest Ballet, Ballet West, Royal Ballet of Flanders, Stuttgart Ballet, The Australian Ballet, The Göteborg Ballet, The Finnish National Ballet, Cedar Lake Contemporary Ballet, Oregon Ballet Theatre, The Perm Tchaikovsky Ballet, The Washington Ballet, Ballett Mainz, Ballett Nürnberg, Aspen Santa Fe Ballet, Complexions Contemporary Ballet, TANZ Ensemble Cathy Sharp, North Carolina Dance Theatre, Tulsa Ballet, Ballet British Columbia, Les Ballets Jazz de Montreal en Queensland Ballet.

Fonte ontving een Choo San Goh-prijs voor Almost Tango, resultaat van zijn samenwerking in 2002 met Pacific Northwest Ballet,  waarvan R.M. Campbell van de Seattle Post-Intelligencer schreef: “Fonte is een denker, een architect die eerder het nieuwe creëert in plaats van het oude opnieuw uit te vinden. Hij is een meester in het gebruiken van de ruimte en het creëren van verhoudingen.

Almost Tango werd ook verkozen tot één van de “Beste Premières” van Dance Europe toen het in 2004 opnieuw werd opgevoerd voor The Australian Ballet.

Van 2002 tot 2006 kon Nicolo genieten van een voortdurende creatieve samenwerking met The Göteborg Ballet in Zweden, waarbij hij talloze werken creëerde en opvoerde die bijdroegen om het duidelijk profiel van deze compagnie te vestigen. In Göteborg creëerde hij zijn eerste avondvullende ballet, gebaseerd op het leven van Tsjaikovski.

Re: Tchaikovsky werd alom geprezen in de internationale pers voor Fonte’s verbintenis tussen verhalende vaardigheid en een eigentijdse choreografische taal. Re: Tchaikovsky verscheen op de “Best of 2005”-lijsten van zowel Ballett-Tanz als Dance Europe. Fonte heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de verdere ontwikkeling van Aspen Santa Fe Ballet als een van de populairste gastchoreografen van dat gezelschap. Tot op heden heeft hij acht zeer succesvolle werken gemaakt voor ASFB die door de VS en wereldwijd hebben getoerd.

Nicolo Fonte is sinds het seizoen 2012-2013 de Huis Choreograaf van Ballet West, in Salt Lake City. Vanaf het seizoen 2016-2017 werd hij eveneens Huis Choreograaf bij het Oregon Ballet Theatre.

NL