Loader Image

Stéphen Delattre

De in Frankrijk geboren Stéphen Delattre ontdekte reeds op 13-jarige leeftijd zijn passie voor choreografie. Hij is een gedreven schepper die inspiratie put uit de synergie van zowel het klassiek als hedendaags dansvocabularium. Bij de vormgeving van zijn choreografieën gebruikt hij zijn eigen kenmerkende en innovatieve bewegingstaal die zowel fysisch dynamisch als emotioneel authentiek is. Delattre streeft er naar om werk te creëren dat het publiek aanspreekt én betrekt door diep provocerende en universeel herkenbare onderwerpen aan te snijden, voor iedereen herkenbaar en hopelijk ook uitdagend genoeg om betrokken te zijn.
Stéphen’s actieve danscarrière omvat 15 jaar als Solist in 6 verschillende Europese staatstheaters, waar hij de creaties van ’s wereld’s meest bekende en vereerde choreografen met plezier gecreëerd en tot leven heeft gebracht zoals oa van William Forsythe, Nacho Duato, Christian Spuck, Marco Goecke, Jacopo Godani en vele anderen.
In 2012 richtte Stéphen de Delattre zijn gelijknamige Delattre Dance Company op onder de uitvoerende leiding van Martin Opelt. Het 20-koppig dansgezelschap bereidt nu zijn 10-jarig jubileum voor en heeft het afgelopen decennium meer dan 20 verschillende programma’s voorgesteld voor een trouw huispubliek in Mainz, evenals op tournée overal in de internationale danswereld. Hun repertoire behelst meer dan 37 één-act stukken en 4 avondvullende verhaal-balletten, allemaal persoonlijk gecreëerd door Stéphen. Het is vooral met de 4 avondvullende creaties Alice in Wonderland, The Picture of Dorian Gray, Notre-Dame de Paris en Momo dat DDC een succesvolle reputatie heeft opgebouwd en een gevestigde waarde werd door de immer groeiende aanwezigheid op de Europese podia.
Bovendien heeft Delattre’s veelzijdige choreografische stijl er voor gezorgd dat hij als freelance choreograaf geregeld uitgenodigd wordt door theaters en prestigieuze dansgezelschappen. Daarnaast krijgt hij privé opdrachten van sterdansers die op zoek zijn naar een kenmerkend Gala repertoirestuk. Zo is daar een opdracht voor de 20e verjaardag van de Prix Benois de la Danse met zijn creatie Rain, in her dark eyes voor de sterdanseres van het Paris Opera Ballet, Marie-Agnès Gillot met première in 2012 in het illustere Bolshoi Theatre in Moskou. Delattre is ook een veel gevraagd en gewaardeerd gast-jurylid voor diverse internationale choreografie- en danswedstrijden over de hele wereld.
Mr. Delattre viel meermaals in de prijzen voor zijn choreografisch werk, zoals de First Prize 2012 van de Dance’s first Choreography Competition Sweden, de Critic’s Prize 2010 tijdens de International Choreographers Contest in Hanover, en Best upcoming Choreographer of 2008 van het Dance for you magazine.
Meer recent viel Delattre ook de Italiaanse dansprijs Premio delle Eccellenze della Danza te beurt. Deze “Prijs van Uitmuntendheid” werd Delattre toegekend omwille van zijn uitstekende prestaties op gebied van choreografie, internationaal.
In 2021 tenslotte werd Stéphen Delattre benoemd door de Franse staat als Chevalier dans l’Ordre des Arts et des Lettres. Deze titel is een erkenning met hoge onderscheiding door het Ministerie van Cultuur voor Delattre’s werk van de laatste jaren.
Stéphen is bijzonder dankbaar dat hij een eigen gezelschap kan leiden met toegewijde en inspirerende dansers die op eenzelfde golflengte zitten om samen te onderzoeken, creëren en te innoveren. Anderzijds is hij ook dankbaar voor de inspiratie en motivatie die hij ontvangt via zijn freelance werk in samenwerking met nieuwe dansgezelschappen, creatieve artiesten en dansers wereldwijd. Hij vindt grote voldoening in het delen van zijn ervaring en kunstenaarstalent met toekomstige generaties van dansers in de vele workshops, master classes en seminars die hij geeft.
Als Directeur en Choreograaf is het Delattre’s meest vurige hoop dat hij als gepassioneerd ambassadeur van deze prachtige kunstvorm waar hij zijn leven aan gewijd heeft, niet alleen zijn liefde en waardering mag delen met een nieuw danspubliek maar ook om een bijdrage te leveren aan de steeds veranderende toekomst van ballet.

NL