Loader Image

Véronique Jean

Véronique Jean

Geboren in La Rochelle (Fr), studeerde Véronique Jean aan het Conservatorium van muziek en dans bij Colette Milner. In 1991 sluit zij aan bij Les Ballet de Monte-Carlo eerst onder de leiding van Jean-Yves Esquerre, later onder Jean-Christophe Maillot die haar promoveert tot Soliste. In 2000 vervoegt ze het Aterballetto onder de directie van Mauro Bigonzetti.

Haar uitgebreid repertoire omvat choreografieën van G. Balanchine, W. Forsythe, N. Duato, J. Kylian, T. Tharps (volgens mij moet dit T. Tharp zijn, zonder s?) , T. Branson, S. Benathan, U. Scholz, R. Petit, P. Lacotte, V. Ninjinsky, M. Fokine, R. Zanella, K. Armitage, J.Alleyne, J-C. Maillot, M. Bigonzetti…

Vanaf 2003 richt zij zich vooral op de Pedagogie om haar ervaring en kennis van ballet door te geven. Zij wordt dan ook regelmatig als Gastdocente uitgenodigd in verschillende bekende dansscholen in Frankrijk, Italië, Zwitserland, België, Duitsland en in professionele dansgezelschappen zoals het Ballet de Marseille onder de leiding van Frederic Flamand en het Badisches Staatstheater Karlsruhe onder de directie van Birgit Keil. Ze behaalt een Masterdiploma in danspedagogie (Certificat d’Aptitude du Conservatoire Supérieur de Musique et de Danse de Lyon) in 2005 en krijgt de functie van Classic Ballet Professor aangeboden bij de Palucca Hochschule für Tanz onder leiding van Jason Beechey. Als Ballet Professor voor het Bachelor Tanz Program assisteert zij vermaarde choreografen zoals Emily Molnar, Annabelle López Ochoa, David Dawson & Stijn Celis. En als mentor in het Master Program of Dance Pedagogy, is zij verantwoordelijk voor de coördinatie van het Eleven Program, verbonden aan het SemperOper Ballett, Dresden onder leiding van Aaron Watkin.

In 2012 keert zij terug naar haar geboortestad in Frankrijk waar zij aan het Conservatorium voor muziek en dans het publiek tracht te sensibiliseren voor het belang van danspedagogie in de maatschappij. Terwijl zij regelmatig deelneemt aan examenjury’s van conservatoria over heel Frankrijk, wordt zij ook uitgenodigd voor ‘Master classes’ in zowel publieke als privé structuren voor artistieke pedagogie zoals oa de Vancouver Ballet Society in Canada , de LAAC in Parijs onder de leiding van Claire-Marie Osta en Nicolas Leriche, Le Pôle National Supérieur de Danse Rosella Hightower onder de leiding van Paola Cantalupo, ArchiTanz Tokyo … Als professor in de richting Bachelor fûr Tanz werkt ze regelmatig samen met de Palucca Hochschule für Tanz in Dresden en levert zij ook een bijdrage aan het Master Program for Dance Pedagogy in het vak ‘ballet geschiedenis’.

In 2018, 2019 en 2020 neemt ze als coach deel aan de 46ste, 47ste en 48ste Prix de Lausanne voor de coaching van de variaties van Mauro Bigonzetti.

NL