Loader Image

Nadia Deferm

Nadia Deferm werd geboren te Hasselt, België, op 4 juni 1966. Ze studeerde aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen, waar zij afstudeerde in 1984.

Na het winnen van de Prix Professionnel tijdens de Prix de Lausanne en de Bronzen medaille tijdens de eerste Internationale New York Ballet-competitie in 1984, werd zij geëngageerd bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.

Ze werkte daar, alsook later ook in het Luzerner Ballet, met Valery Panov en danste veel solorollen in zijn producties, zoals Anastasia en Aglaya in ‘De Idioot’, Irina in ‘Drie Zusters’ Juliette in ‘Romeo en Juliette’, in ‘Cinderella’, de Maagd in ‘Lentewijding’ en vele andere rollen.

Vanuit België verhuisde ze naar Zwitserland en werkte er in het Berner en Lucerner Theater met Ricardo Duse, Reda Sheta en Ben Van Cauwenbergh. Ze danste solorollen in “Daphnis & Chloe”, The Firebird, Kitri in ‘Don Quichote’, Juliette in ‘Romeo & Juliette’, Lise in ‘La fille mal gardée’, Scottish girl in ‘Scotch Symphony’(George Balanchine), Miss Julie (Birgit Cullberg) en meer.

In 1992 werd ze soliste bij het Staat Theater Wiesbaden in Duitsland onder de directie van Ben Van Cauwenbergh, die speciaal voor haar de rol van Julia creëerde in zijn productie van ‘Romeo en Julia’. Daar danste ze tot 1996.

Na haar danscarrière werd ze hoofd van de International Ballet School BVC en ‘Kinderen en Jeugd’-coördinator van het Hessisches Staatstheater in Wiesbaden. Ze volgde de Vaganova-Advanced training cursus met Ursula Borrmann en studeerde af als ‘Master of Arts’ in The Folkwang Universiteit in Essen Duitsland.

Zij was de artistiek adviseur voor ‘Kinderen en Jeugd Dans’ in het Aalto Theatre in Essen van 2008 tot 2014. Ze was ook balletdocente en coach aan het Gymnasium Essen-Werden.

Sinds 2014 is zij artistiek directeur van de Koninklijke Balletschool Antwerpen, België.

Website

NL