Loader Image
©Nicha Rodboon

We hebben er lang op moeten wachten maar eíndelijk is het zover!

Na onze geheel onverwachte terugkeer naar de scène met SEASONS 4.0 in de Opera van Antwerpen op 17 & 18 juni, pakt JBA nu uit met MINIATUREN, een collectie choreografische parels waar we het voorbije jaar in stilte aan hebben gewerkt.
En alsof dat nieuws nog niet geweldig genoeg is; de première van deze nieuwe JBA voorstelling zal op 6 & 7 juli plaatsvinden in het feeërieke kader van de Handelsbeurs Antwerpen!

Kom onze jonge dansers bewonderen en kom genieten van choreografieën van de hand van Yannick Boquin, Altea Nuñez & David Dawson, artistiek beschermheer van Junior Ballet Antwerp.
Ongetwijfeld een avond die u niet snel zal vergeten!

Deuren: 19.00 uur
Receptie met hapjes voorafgaand aan de voorstelling
Aanvang: 20.00 uur
Na de voorstelling: dessert en napraten

Inschrijven voor deze fantastische avond kan via inge@juniorballetantwerp.be met vermelding van de datum van uw keuze.

Uw inschrijving is definitief na ontvangst van 95,- euro per persoon op rekening nummer BE25 7360 5643 6482.
Na ontvangst van uw betaling bevestigen wij uw inschrijving.

! NIEUWS ! SEASONS 4.0 BACK ON STAGE!!

Net wanneer seizoen 20/21 zich naar de eindmeet rept is daar totaal onverwacht een opening en schijnt er licht doorheen de recente duisternis!

Op 17&18 juni e.k. staat JBA terug op de planken van de Antwerpse Opera met het sprankelende en dynamische SEASONS 4.0 op de tonen van Antonio Vivaldi’s Quattro Stagioni, herwerkt door Max Richter.

Bestel je kaarten via: https://tix.operaballet.be/nl/buyingflow/tickets/6923/19383/
LET OP! de plaatsen zijn beperkt dus wees er snel bij!

NOMAD

Wonderlijk is het hoe soms stukjes van een puzzel als vanzelf in elkaar vallen… Zo mondde ook de verfilming van NOMAD uit in een geweldige samenwerking tussen BOB’IN en Junior Ballet Antwerp, op locatie in de majestueus gerestaureerde Handelsbeurs te Antwerpen. Dit meesterwerkje voert JBA danseres Maria Mazzotti op als illusoire schakel tussen “Jungle” en “Sahara”, de 2 thema’s van de prachtige 2021 voorjaarscollectie van ARTE Wall Papers.

WAT U NIET ZIET 

Een jaar na de feestelijke première van onze allereerste balletproductie ‘SEASONS 4.0’, die op 21/2/20 de Opera van Antwerpen tot de nok vulde, dansen we in de Warande (Turnhout) voor een lege zaal.

“In ‘wat u niet ziet’ brengt een artiest die ons nauw aan het hart ligt en normaal gezien op ons live Warandeprogramma stond, een artistieke boodschap. De korte filmpjes verschijnen telkens op zondagavond om 20.15 uur online.

YU² (courage)
AWAKENING gaf een pakkend beeld van het begrip HOOP. Nu belichten we een andere kwaliteit, voor velen absoluut nodig in deze huidige barre tijd.
‘YU’ staat voor MOED, hier krachtig uitgebeeld door onze 2 Japanse dansers Rin Isomura & Akihito Shimogata in de 2e JBA kortfilm, volledig vorm gegeven door hetzelfde team dat ook ‘AWAKENING’ tot leven bracht.

recentie Klassiek Centraal

AWAKENING is JBA’s allereerste kort film – een versmelting van dans & natuur!
De film werd opgenomen in het ‘Zevenbergenbos’ in Ranst en werd conceptueel en visueel in beeld gebracht door Alain Honorez, artistiek leider van JBA.

Speciaal voor de gelegenheid werd een collaboratie aangegaan met Wolf Hoeyberghs, junior danser bij het Zürich Ballett, die hiervoor een prachtig stukje muziek componeerde. Wolf deed beroep op celliste Martina Renau (eveneens junior danseres in Zürich) om de magie van de muziek te versterken. De choreografie is van de hand van onze eigen balletmeester Altea Nuñez.

Mogen de beelden een puntje van licht brengen in deze donkere dagen en de zin aanwakkeren om onze jonge groep dansers binnenkort opnieuw live aan het werk te zien!

Om onze dansers in vorm te houden tijdens de lockdown periode van maart/ april 2020 vroegen we hen naast de online lessen die gegeven werden een eigen choreografie uit te werken waarin eenzaamheid en/of beknopte bewegingsruimte centraal stonden.

‘UNTIL WE MEET AGAIN’ werd een collage van creativiteit die de jonge talenten, ondanks verspreid over heel de wereld, opnieuw samenbracht.

We namen afscheid van Lydia Chagoll (1931 – 2020) Danseres, choreografe, auteur, cineaste

Lydia Chagoll wordt in 1931 als Lydia Aldewereld geboren in Nederland. De joodse familie wijkt uit naar Brussel maar slaat op de vlucht wanneer nazi-Duitsland binnenvalt. Veel van Chagoll’s familieleden overleven de gruwel van de concentratiekampen niet.

Na veel omzwervingen komt het gezin in Nederlands-Indië terecht, waar Chagoll in de zogenoemde “Jappenkampen” terechtkomt. Die gruwelijke herinneringen uit haar kindertijd zullen levenslang hun sporen nalaten, en geregeld een plaats krijgen in haar werk en engagement. Aan de VUB behaalt Chagoll het diploma Germaanse filologie. Pas daarna volgt ze verschillende opleidingen, in klassieke en moderne dans.

Na de oorlog werkt Chagoll als ballerina, choreografe en danspedagoge. Ze schrijft en maakt ook films. Haar artiestennaam Chagoll neemt Lydia Aldewereld aan in 1951.

Haar danscarrière loopt van na de Tweede Wereldoorlog tot begin jaren 70. Chagoll richt met “Ballet Lydia Chagoll” haar eigen balletgezelschap op, met programma’s voor volwassenen en jongeren.

In 1999 wordt Chagoll doctor honoris causa aan de VUB voor haar sociale inzet.

Ook zij gaf Alain Honorez haar volste vertrouwen en steun en geloofde rotsvast in JBA’s meerwaarde en succes.

Vlaanderen verliest met Chagoll een bijzondere vrouw met een groot hart, maar weliswaar met een scherpe pen.

07/2020

07/2020

We namen afscheid van Rina Barbier (1945-2020) Danshistoricus, docente, schrijfster

Rina Barbier, Licentiate Kunstgeschiedenis Universiteit Gent was één van de meest invloedrijke figuren in de Belgische danswereld vanaf 1970 tot aan haar dood in juli 2020.

Presentator van talrijke belangrijke voorstellingen, initiatie en choreografische introducties bij het Ballet van Vlaanderen. Auteur en redactrice van Danskrant Jeugd en Dans. Auteur van talrijke boeken over ballet, met als voornaamste: ’30 jaar Het Stedelijk Instituut voor Ballet’, ‘Dans en Ballet van A tot Z’, ’30 jaar Koninklijk Ballet van Vlaanderen’ & ’50 jaar Ballet van Vlaanderen (Deel ‘1970 tot 1984’ en Deel ‘1984 tot 1987’)’. Prijs Mathilde Schroyens 2006.

Rina startte haar carrière als secretaresse/rechterhand van Jeanne Brabants en tijdens deze belangrijke periode vertegenwoordigde zij de Belgische danskunst in het Internationaal Theatercomité en zat ze in het bestuur van Unesco’s ‘International Dance Committee’. Daarnaast gaf ze les Kunstgeschiedenis Dans in vele dans academies in België en Nederland. Enthousiast als ze was gaf ze present bij vele belangrijke en minder belangrijke premières maar tevens liet ze ook ronduit haar afkeuring blijken voor optredens die niet aan haar hoge eisen voldeden.

Van bij de start droeg Rina Barbier JBA een warm hart toe en was ze een vurig supporter.

Haar dood betekent een groot verlies voor ballet in Vlaanderen in het algemeen maar in het bijzonder voor JBA. Haar waardevol advies en steun zullen erg gemist worden.

SEASONS 4.0

De allereerste op maat gecreëerde voorstelling van JBA!

4 Seizoenen. 4 Choreografen. 4 Invloeden. 4 Achtergronden.
Met het oog op wat er van ‘de danser van vandaag’ verwacht wordt en op de muzikale noten van Vivaldi/ Max Richter, biedt ‘SEASONS 4.0‘ een brede waaier aan dansstijlen en -technieken, die ervoor zorgt dat de dansers van JBA kunnen proeven van en wennen aan de choreografische ideeënwereld van verschillende dansmakers.
De premièrevoorstellingen, op 21 en 22 februari 2020 in de Opera van Antwerpen worden extra feestelijk met de BOLERO, als ‘ouverture’ gedanst door de voltallige Koninklijke Balletschool Antwerpen, en een gastoptreden van Ballet Vlaanderen.

02/2020

KBA en JBA presenteren:

Een allereerste samenwerking gegoten in 2 voorstellingen op 25 en 26 januari 2020.
In het eerste deel krijgt u een ode aan Tsjajkovski gebracht door de leerlingen van de KBA. Het tweede deel wordt verzorgd door Junior Ballet Antwerp. Een preview van ‘Seasons 4.0’ (een eigen voorstelling in februari 2020), ‘Shostakovich’ en ‘Cake or Death’.
Voor de leden van Vrienden van de Balletschool is er de mogelijkheid om voorrang te krijgen op de verkoop van de tickets en dit vanaf vrijdag 20-12-2019 vanaf 7u00 en dit tot 22-12-2019 tot 24u.
Vanaf 22-12-2019  24u loopt de verkoop voor het grote publiek.

12/2019

CHOREOLAB

JBA in samenwerking met Ballet Vlaanderen.

Voor de inmiddels veertiende editie van de succesvolle reeks Choreolab worden de dansers van Opera Ballet Vlaanderen uitgedaagd om hun eigen choreografieën te ontwikkelen en te presenteren voor een groot publiek. De creaties worden opgevoerd door collega-dansers en voor de technische ondersteuning mogen de choreografen rekenen op de kundige kostuum- en decorateliers van Opera Ballet Vlaanderen. JBA brengt er een choreografie, gecreëerd door Nancy Osbaldeston en mede mogelijk gemaakt door Inge Heylen.
Van 14 tot 22 december 2019 in Theater ‘t Eilandje.

12/2019

NL