FLASH #8 – HOE WORD JE EEN (BALLET)DANSER?

De weg naar een professionele danscarrière is lang, moeizaam en onzeker: velen voelen zich geroepen, maar weinigen hebben de troeven in handen om de eindstreep te halen. Indien dan toch bereikt, is dit het begin van een carrière die misschien wel de kortste is van eender welk ander hoogopgeleid beroep … Triest maar waar: zoals in elke topsport is ook dans afhankelijk van een optimale lichamelijke conditie waarbij een gemiddelde carrière eindigt op de leeftijd van 35 à 40 jaar. 

Eer een kind interesse heeft om te gaan dansen moet er eerst bekeken worden of het de essentiële fysieke vereisten daarvoor bezit. 
Een goed geproportioneerd, flexibel en sterk lichaam – hét instrument van een danser – is cruciaal alsook een sterke muzikaliteit, een gevoel voor ritme. Zeker in de beginfase is het van essentieel belang dat de dansopleiding door ervaren docenten gegeven wordt, want aangeleerde foutieve gewoonten zijn later bijna niet meer uit te gommen.

En dan ben je plots een 17-jarige getalenteerde danser, afgestudeerd en technisch goed opgeleid, hartstochtelijk gemotiveerd en klaar om auditie te doen bij één of andere danscompagnie en je kunst te delen. Elk jaar verlaten een groot aantal afgestudeerden de school om de wijde wereld in te trekken, op zoek naar dé perfecte plek om hun carrière aan te vangen.

In de harde competitieve dansarena van vandaag wordt er in alle opzichten steeds meer van een jonge danser gevraagd. Hoewel de meeste professionele scholen hun leerlingen een sterke basis meegeven in klassieke en moderne danstechnieken, is dit slechts een greep uit het aanbod dat ze in een gezelschap razendsnel zullen moeten kunnen verwerken. De aangeboden contracten zijn beperkt en dansdirecteurs zijn over het algemeen niet geneigd een beginnend danser met weinig podiumervaring aan te werven – openstaande posities vereisen vaak een minimum ervaring van 2 tot 3 jaar professioneel dansen. Als een jonge afgestudeerde het geluk heeft onmiddellijk een plaats te verwerven, dan komt hij of zij meestal in de laagste rangen terecht waar ze dan, waarschijnlijk zonder al te veel begeleiding, zelf hun weg moeten vinden. 

Een gevarieerd trainingsprogramma zoals JBA kan het verschil maken: JBA biedt getalenteerde jongeren een platform binnen een koesterende omgeving waar een breed scala aan stijlen wordt aangeboden, onderwezen door ervaren choreografen en coaches in een ondersteunende en gezonde context. Tijdens een tweejarig pre-professioneel programma zorgt JBA voor de nodige studio- en podiumervaring, maar ook voor loopbaanbegeleiding waardoor de garantie op succes groter wordt.

Eind augustus zal alweer de derde generatie dansers klaar staan hun JBA traject aan te vatten. Als jonge onervaren vogels komen ze toe en leren ze in volle overtuiging hun vleugels te gebruiken in een wereld waar ze binnenkort deel van zullen uitmaken. 

Kijk uit naar een volgende FLASH bij aanvang van seizoen 23/24 waarin we de nieuwe gezichten van de JBA groep zullen voorstellen.

© Alain Honorez