Missie

Opgericht door Alain Honorez en Irma Swijnen in 2019  en mede onder leiding van balletmeester/choreografe Altea Nuñez en Brits dansmaker David Dawson die het artistiek peterschap aanvaardde, profileert Junior Ballet Antwerp zich als een professioneel training programma in de vorm van een ‘junior company’. Voortbouwend op de baanbrekende nalatenschap van Jeanne Brabants, wil JBA als onafhankelijke organisatie wendbaar blijven en zowel klassieke als hedendaagse danstechnieken aanbieden aan haar dansers en het publiek. Daarbij speelt het in op de beschikbaarheid van choreografen en opportuniteiten die zich voordoen, zonder rekening te moeten houden met de gangbare procedures binnen een onderwijsstructuur of een lange-termijn strategie van een gevestigde danscompagnie.

JBA richt zich tot jong getalenteerde dansers tussen 17 en 21 jaar die na een doorgedreven training en opleiding zich een zeer sterke ballettechniek hebben eigen gemaakt en nu een carrière als professionele danser nastreven. Voorop staat de begeleiding van jonge mensen in het overbruggen van hun opleiding naar een dansgezelschap. Over een periode van twee jaar nemen deze artiesten van de toekomst deel aan exclusieve workshops, geleid door gerenommeerde coaches en dansexperten. Choreografieën die speciaal voor hen op punt zijn gezet door zowel internationaal bekende als jonge opkomende choreografen, reiken hen de nodige podiumervaring aan. Daarnaast worden zij door het team begeleid bij de invulling van hun professionele ambitie. De focus ligt op de verdere ontwikkeling van hun artistieke en technische capaciteiten met het doel optimaal voorbereid de arena van de veeleisende danswereld te betreden.

Doel

De individuele artisticiteit en de technische vaardigheid van elke danser te perfectioneren.

Choreografisch werk van hoge artistieke waarde aan te bieden om het zelfvertrouwen van de danser via podiumervaring te optimaliseren en de overgang naar het leven als professionele artiest vlotter te laten verlopen.

Het combineren van eigentijds klassiek ballet met een eclectische variatie van andere kunstvormen zoals film, muziek, mode, fotografie… om zo artistieke evenementen te stimuleren.

De creatie van een flexibel ambulant balletgezelschap dat de artistieke behoefte van een geïnteresseerd publiek in Vlaanderen én elders invult en aanmoedigt.

Het steunen van vernieuwende choreografie door getalenteerde gevestigde namen in België én wereldwijd, alsook het motiveren van creativiteit binnen de JBA kring.

Visie

JBA is een erkende, gevestigde waarde die jonge getalenteerde dansers in een breed artistiek programma begeleidt tot ‘professionals’, waardoor hedendaags klassiek ballet terug op de kaart wordt gezet in België en het publiek kan genieten van een verfrissende jonge generatie artiesten.

©Filip Van Roe
©Filip van Roe

Onze locatie

Junior Ballet Antwerp is gevestigd in hartje Antwerpen in de Stadsfeestzaal, een prachtig neo-classicistisch gebouw uit 1908.

Op verdieping +2 werden beschikbare ruimtes omgebouwd tot een volledig uitgeruste dansstudio met kleedkamers, fysio-ruimte, kantoor, eetplaats (met kleine keuken) en opslagruimte voor kostuums. De geventileerde studio beschikt over een professionele zwevende dansvloer geleverd door Harlequin, dé expert in dans-en balletvloeren.