James Cooper

De enige mannelijke danser van onze nieuwe dansgroep – James Cooper – komt uit Hampshire, Engeland. Deze energieke jongeman was als 10-jarige gefascineerd door een dvd van de Notenkraker gedanst door het Bolshoi Ballet. De muziek evenals de Rus Irek Mukhamedov als stersolist gaven de aanzet voor zijn besluit om balletles te volgen.
Na een paar jaar op een plaatselijke dansschool werd hij uitgenodigd door ex-ballerina Olga Semenova, één van de directeurs van de Masters of Ballet Academy in Londen om daar zijn studie verder te zetten. Na twee zeer leerzame jaren, voornamelijk onder begeleiding van Semenova, plande hij zichzelf verder te ontwikkelen aan de Londense Central School of Ballet onder het oog van Resmi Malko.
Covid stak er echter een stokje voor en tijdens de lockdown werd hij net als zoveel andere aspirant-jongeren maandenlang gedwongen om thuis te trainen. Zijn vader, als professionele pianist zorgde, voor zijn muzikale begeleiding. Toen reizen geleidelijk weer normaal werd, auditioneerde Jamie bij de John Cranko Balletschool in Stuttgart en werd toegelaten. Vol bewondering spreekt hij over zijn leraar Dimitri Magitov die hem perfecte lichaamsplaatsing bijbracht en technische precisie eiste van al zijn studenten.

James: “Ik ken JBA dmv sociale media en een gemeenschappelijke vriend sprak er zeer lovend over. Ik deed auditie en de rest is geschiedenis. Wat me tijdens de auditie sterk opviel, was de persoonlijke feedback van zowel Alain als Altea: deze sterke focus op de opvolging en begeleiding van elke danser zag ik bevestigd vanaf dag 1!”

Voor de toekomst heeft Jamie zijn zinnen gezet op het Beierse Staatsballet, geïnspireerd door hun dansers en repertoire. Onegin, Manon en ‘The Legend of Love’: telkens als hij de voorstellingen bekijkt wordt hij ontroerd en eraan herinnerd waarom hij danst!

©Filip Van Roe