Letizia Austoni

Als jong meisje was Letizia gefascineerd door gymnastiek – voor deze sport moest ze extra inspanningen doen voor haar ‘extensie’ (verlenging en soepelheid van benen en gewrichten) en dus was ballet dé meest geschikte aanvulling. Al heel snel werd ballet echter haar passie en raakte gymnastiek op de achtergrond. Sindsdien is deze 19-jarige Italiaanse uit Bergamo vastbesloten om carrière te maken in de balletwereld. Gelukkig kreeg ze vanaf haar 10e een goede basis in de lokale Danza Studio Chiari, waar haar lerares haar bijzondere kwaliteiten opmerkte en 6 jaar intensief trainen aan de Academia Teatro alla Scala in Milaan was dan ook het gevolg.
(Terzijde toch even opmerken dat verschillende afgestudeerden van JBA afkomstig zijn van deze wereldberoemde school!)
Waarom koos Letizia voor JBA? Met enthousiasme beantwoordt ze deze vraag:

Letizia: “Aanvankelijk trok het gevarieerde repertoire en de kans om met verschillende choreografen en coaches samen te werken mijn aandacht, maar in de korte tijd die ik in Antwerpen doorbracht waardeer ik ten volle de ‘gezonde’ werksfeer. Zonder druk en ‘veroordeling’ is het hier veilig om van je fouten te leren en te ‘mogen groeien’. Bovendien heb ik ondertussen kunnen zien hoe de JBA-docenten met de talenten (en fouten) van hun dansers omgaan en hou ik van de persoonlijke en professionele wijze waarop deze met ieder van hen willen en kunnen samenwerken. Het is mijn hoop en doel om tijdens deze tijd bij JBA een meer bewuste danser te worden met een doordachte manier van bewegen, mezelf snel nieuwe stijlen eigen te maken en spanningen los te laten zodat ik mijn plezier in dansen ten volle kan beleven”.

Letizia heeft naast dansen vele hobby’s: ze houdt vooral van lezen en schrijven en volgt momenteel een online universitaire opleiding ‘communicatie’, wat haar kenmerkt als een intelligente, nieuwsgierige en open-minded persoon.
Haar lijst van balletgezelschappen die haar voorkeur hebben is lang maar bovenaan staat het Bayerische Staatsballet van München en het Nationale Ballet van Nederland. Choreografen met wie ze graag zou willen samenwerken zijn Wayne McGregor, David Dawson en Crystal Pite, terwijl haar favoriete ballet Onegin van John Cranko is. Gedanst door Marianela Nuñez en Roberto Bolle is dit voor haar de perfecte combinatie van techniek en emotie.

©Filip Van Roe