Lizé Mentz

De lang-benige 19-jarige Lizé maakte deel uit van het Joffrey Ballet Trainee Program in Chicago, VS voor ze zich aan JBA vervoegde. Ze heeft de Zuid-Afrikaanse nationaliteit, geboren en getogen ergens buiten Pretoria in een kleine boerderij waar haar moeder paarden traint.
Al heel jong danste ze op de plaatselijke school en werd ze verliefd op de expressie en schoonheid van ballet – zichzelf uiten en verhalen vertellen door middel van beweging sprak haar sterk aan. Na haar studie legde ze het geavanceerde RAD-dansexamen af aan de Southdowns School. Bij deelname aan een wedstrijdauditie won ze een studieplek aan het Joffrey Ballet in Chicago. Wonen in een grote stad was een geweldige ervaring voor haar en ballet deed haar openbloeien. Hier kon ze voor het eerst grote gezelschappen en sterdansers als Isabella Boylston zien optreden en het versterkte haar voornemen en vastberadenheid om voor een professionele carrière te kiezen.

Lizé: “Ik ben verliefd geworden op JBA nadat ik de Dance Europe documentaire zag over het tot stand komen van hun Cinderella productie. Ik was enorm geïnspireerd door de passie, de artisticiteit en het oog voor detail van JBA en het leek me de perfecte plek om professionele ervaring op te doen. Ik hoop dat ik zowel artistiek als technisch zal groeien bij JBA door de vele nieuwe, uiteenlopende choreografische stijlen die aangeboden worden. Bovendien is de geboden ondersteuning en coaching van grote waarde, evenals de begeleiding naar de juiste loopbaanrichting.”

Lizé heeft altijd met veel interesse gekeken naar Europese balletgezelschappen. The Northern Ballet Company in Engeland getuigt volgens haar van een veelzijdigheid van wat de definitie van ballet is.
Haar favoriete choreografen – Crystal Pite, Wayne McGregor en Kenneth MacMillan – hebben haar altijd ontroerd met hun zeer individuele danstaal.
Lizé is een echte natuurliefhebber, maar houdt ook van lezen.
Hopelijk kan deze gedreven jonge Zuid-Afrikaanse in het hart van Europa haar toekomst en haar dansdroom waar maken.

©Filip Van Roe