Mackennzie Mount

Geboren in de VS, verhuisde Mackennzie op jonge leeftijd met haar familie naar Canada waardoor ze in beide landen een voet aan de grond heeft. Zoals zoveel jongeren zette ze lokaal haar eerste danspasjes – ze was pas vier – in een kleine balletschool in Brits Colombia, het Shuswap-danscentrum. Hier leerde en danste ze gedurende 8 jaar alle dansstijlen. Ze had duidelijk al potentieel toen ze zich inschreef als voltijds student in de Victoria Academy of Ballet waar ze later ook afstudeerde. Ze vertelt hoe gelukkig ze was met een zeer inspirerende lerares, die tevens ook de Canadese hoofdexaminator was bij de Cecchetti Method of Ballet in Canada (Bleiddyn Del Villar Bellis). De training was zwaar maar loonde want op 17-jarige leeftijd maakte ze reeds deel uit van het Royal Winnipeg Ballet, één van Canada’s oudste en belangrijkste gezelschappen, als stagiaire.
Tijdens twee achtereenvolgende jaren danste ze in enkele van de bekende klassieke balletten zoals THE NUTCRACKER, SLEEPING BEAUTY & SWAN LAKE maar ook in hedendaagse creaties. Toen kwam de tijd om haar vleugels uit te slaan en de wijde wereld in te trekken om andere dansstijlen uit te proberen.

Mackennzie: “Via het balletnetwerk kwam JBA in het vizier en hoorde ik wat het te bieden had en hoe de afstuderende dansers hun plek vonden bij enkele zeer interessante en belangrijke gezelschappen. De mogelijkheid die daar geboden werd om met diverse choreografen te werken, nieuw repertoire aan te leren en begeleid te worden in een volledige ontplooiing als professioneel danser zette me aan om auditie te doen!”

Favoriete dansers heeft ze legio! YouTube is hét geschikte kanaal om hen te bekijken maar ook een aantal dansers van het Royal Winnipeg Ballet inspireren haar: de grote Canadese ballerina Evelyne Hart, voormalig sterdanseres in Winnipeg is er één van. Van de huidige ballerina’s is Marianella Nuñez van het Royal Ballet haar grootste inspiratiebron, vooral in de rol van Manon in het gelijknamige ballet van Sir Kenneth MacMillan. Mackennzie droomt ervan om wereldwijd te kunnen optreden en haar publiek te laten delen in de vreugde en schoonheid die ballet brengt. Haar gezicht licht op bij het idee om in Europa allerlei steden en plaatsen te verkennen. In Antwerpen wonen en werken maakt haar zeer gelukkig !

©Filip Van Roe