FLASH #15 – EEN WELVERDIEND SUCCES & SCHRIJVEN OVER DANS!

Flash #14 getuigde van een positieve vibe…. ondanks de vele uitdagingen op JBA’s parcours – zoals de erkenning in eigen land en de financiële onzekerheid die daaraan vast hangt – zien we een constante stijging van het artistieke kunnen van de groep. Het enorme succes van onze recente productie JAMES bracht dit duidelijk in beeld.

Kort na de première vertrok JBA naar Genève om deel te nemen aan ‘Danse en L’île’, het ‘International Junior Dance Festival’. Dit allereerste optreden buiten de Belgische grenzen zag JBA samen op de bühne met vaste waarden als de Londense Rambert School en de Junior Company van het Nederlandse Nationale Ballet.
Zou dit een graadmeter zijn van de waarde van JBA? Of zou het misschien duidelijk worden hoeveel werk er nog aan de winkel was om op internationaal niveau mee te draaien? Wat bleek… het succes van JBA heeft alle verwachtingen overtroffen: de twee opgevoerde choreografieën, YU en JOURNEY, stonden ideaal geprogrammeerd als opener voor elk van de twee voorstellingen. Het artistieke niveau, de originaliteit van de stukken en prestatie van onze dansers werden spontaan en enthousiast geprezen, terwijl de professionele houding van de groep tijdens de voorafgaande lessen, workshops en repetities hun thuisland België met recht trots maakten. Junior Ballet Antwerp bewees op alle fronten hun vaste plek te kunnen opeisen.

En ere aan wie ere toekomt… ook de organisatie achter van het Geneva Festival heeft uitstekend werk geleverd! Huisvesting, catering, werkplanning voor 80 jonge dansers, docenten, coaches en choreografen gedurende 3 intense dagen én op twee enorme locaties is een heuse compositie om op touw te zetten!
Voor veel dansprofessionals was het een eye-opener hoeveel JBA op korte termijn bereikt heeft met relatief weinig financiële steun en met slechts een handvol personen aan het artistieke en administratieve roer.
Stel je eens voor hoeveel meer er mogelijk zou zijn met de juiste erkenning en ondersteuning….


Sinds de lancering van JBA in 2019 is internationaal danscriticus Judith Delmé de redacteur van bijna al onze Engelstalige publicaties. Met een verbazingwekkende achtergrond op het gebied van dans en ballet heeft ze de essentie en de geest van Junior Ballet Antwerp tijdens de eerste vijf jaar vakkundig vastgelegd. Meer dan tijd dus om haar beter te leren kennen!
JBA: Judith – je bent bij ons vanaf dag 1! Bedankt voor je voortdurende steun, voor het geloven in onze visie en voor je kritische en eerlijke geest. 

J. Delmé: ‘Ik heb het verloop van JBA op schrift gesteld nog voor dat het officieel een feit werd. Ballet is mijn leven…. Sinds mijn jongere jaren heb ik ballet gestudeerd en heb ik opgetreden, onderwezen, gekeken naar en gesproken met enkele van de allerbesten in het veld. Ik ben er van overtuigd dat daar de kern van succes ligt, want om journalist en criticus te worden is een doorleefde kennis van het grootste belang. Dat en het feit dat de kunst van dans in al haar vormen en op alle niveaus altijd mijn passie is geweest én nog steeds is. Over dans schrijven is niet iets dat makkelijk aan te leren is. Een gewaardeerde dansjournalist bij wie ik als onervaren schrijver te rade ging en om advies vroeg, zei me ‘Doe het gewoon, MAAR ga naar álles kijken en schrijf over alles, want dat is de manier om het te leren. Bovendien nooit ‘wauwelen’ of rond de pot draaien…. als je de aandacht van je lezers niet kunt vangen in de eerste alinea met het idee dat centraal staat in het artikel, zal het je het nooit lukken.’
Toen ik voor het tijdschrift Dance International schreef, had ik het geluk te mogen werken voor een redacteur die één van de beste in de branche bleek. Ze nam me aan, ook al was ik onervaren en ze gaf me constant haar deskundige kritiek wat van onschatbare waarde was. Toen ik haar vroeg waarom ze met mij een risico nam, antwoordde ze ‘Je hebt een goed oog en afgezien daarvan een mooie stem!’ En ze bedoelde hiermee niet zingen maar wel dat ik instinctief aanvoelde hoe ik dans moest beschrijven.’ (Judith lacht)

JBA: Je passie is duidelijk voelbaar en ook terug te vinden in je teksten!
J. Delmé: ‘Schrijven geeft me zeker een grote voldoening én ik draag mijn steentje bij tot JBA’s succes door hun boodschap te verkondigen en het publiek te informeren. Bovendien werk ik in nauw verband samen met mijn collega Linda Berghen die instaat voor de Nederlandse vertaling van mijn artikels… Een bijzonder aangename samenwerking!’,

‘Het is met plezier dat ik nu mijn kennis en ervaring alsook mijn volledige steun aan Junior Ballet Antwerp en aan zijn leiders Alain Honorez & Altea Nuñez geef omdat hun werk van zulk superieur artistiek niveau is en ze kwaliteit voor zowel hun dansers als hun publiek hoog in het vaandel dragen. Met alles wat JBA heeft opgebouwd tijdens de eerste vijf jaar van hun bestaan, is het onmogelijk om hen niet bij te staan aangezien dans in België zonder hen zo veel armer zou zijn.’

Judith Delmé, Redacteur, JBA-schrijver en coördinator sociale media.

© Gregory Batardon, Nicha Rodboon, Alain Honorez