FLASH #16 – FEEST

Binnen twee weken is het zo ver en kunnen we genieten van JBA’s afsluiter van het seizoen: het feest-programma 5! in hetpaleis, Antwerpen. De verwachtingen zijn inmiddels hoog gespannen en we hopen natuurlijk op een overrompelende belangstelling zodat we samen kunnen terugblikken op de opmerkelijke successen van JBA gedurende de afgelopen vijf jaar.

De avond start met ‘Études’, gedanst door de studenten van de Koninklijke Balletschool Antwerpen en naar goede gewoonte zal er ook een geheel nieuwe en prikkelende JBA-creatie te zien zijn. Het programma ziet er niet alleen geweldig uit, het is het ook!

In aanloop naar dit lustrum ging Alain Honorez ook nu weer op zoek naar een choreograaf wiens werk de dansers uitdaagt, het publiek stimuleert en de schoonheid, variatie en duurzaamheid benadrukt van de prachtige kunstvorm die ballet is.

Dat vond hij in Le Wang die eind maart ‘The Winds Gift’ creëerde, een ongebruikelijk en mooi werk dat op 7 juni 2024 in première gaat. 

Le Wang, een jonge danser/choreograaf uit het verre oosten (China), trainde en voltooide zijn studies aan de Beijing Dance Academy dat bekend staat voor zijn strenge en grondige dansopleiding.

Als jonge spring-in-’t-veld was Le Wang getalenteerd genoeg om deel te nemen aan de prestigieuze balletcompetitie Prix de Lausanne in Zwitserland, waar hij één van de prijzen in de wacht sleepte. Dit bracht hem ertoe zijn droom te vervolgen en aan te sluiten bij het Nederlands Dans Theater 2. Na enkele seizoenen besloot hij te verhuizen naar Monte Carlo, waar hem al eerder na de wedstrijd in Lausanne een plaats was aangeboden bij Les Ballets de Monte Carlo. Le paste zich snel aan waardoor hij zich razendsnel een weg danste door de gelederen van het gezelschap om uiteindelijk solo rollen te gaan dansen.

Wang is een jonge man met een sterk karakter – dat komt goed tot uiting in de dansstudio waar hij vol overtuiging creëert vanuit een serene instelling maar met een vaste hand. Zijn aangeboren instinct volgend werd hij op een ochtend wakker, zich realiserend dat optreden eigenlijk niet meer zijn volle focus had. Van koers veranderen en zich toeleggen op choreograferen werd van dan af zijn doel en dit met de steun van Jean-Christophe Maillot – artistiek directeur van Les Ballet de M.C. – die Le grootmoedig de kans en de ruimte bood om te creëren. 

En zo geschiedde: Le keerde terug naar Peking waar hij al snel erkenning kreeg met opdrachten vanuit Europa en de VS tot gevolg. De Covid lockdown die China zwaar trof, zorgde echter voor een verplichte pauze en het was pas in 2022 dat Le zijn choreografische carrière kon hervatten met JBA als één van de eerste opdrachtgevers voor een ballet in het westen. 

The Winds Gift’ is een werk op muziek van Chen Qigang’s La joie de la souffrance. Deze Oosterse componist (China) is één van de eerste muzikanten die na het einde van de Chinese culturele revolutie mocht gaan studeren in het westen. Een gelijkenis tussen Qigang’s compositie en Wang’s danstaal is dus niet veraf: een fusie van oosterse en westerse klassieke tradities.


Wees er van overtuigd: het worden gedenkwaardige momenten overladen met dans, diverse stijlen en verschillende nationaliteiten die samensmelten en voor de viering van 5 jaar JUNIOR BALLET ANTWERP een top voorstelling beloven!

We kijken er naar uit om er samen met jou een waar feest van te maken en dit kan op 7, 8 én 9 juni 2024! Allen naar hetpaleis!
Tickets via www.juniorballetantwerp.be

© Nicha Rodboon, Alain Honorez