Alain Honorez
Alain Honorez Artistiek Directeur

Geboren in Wilrijk, België kreeg Alain Honorez zijn balletopleiding aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen.

Als lid van het corps de ballet sloot hij zich in 1996 als zeventienjarige aan bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, waar hij in 2004 promoveerde tot principal. Gedurende zijn zestienjarige carrière bij het KBvV, alsook erna, schitterde hij in talrijke hoofdrollen uit het klassieke, neo-klassieke en hedendaagse balletrepertoire. Daarnaast trad hij op in Tokyo-Japan en Hong Kong en was hij vaak te gast in het buitenland tijdens gala voorstellingen zoals o.a. het ‘Dance Salad Festival’ in Houston, Texas, het ‘Gala Mundial de la Danza’ in Madrid, Spanje en het ‘Gala Internacional del Teatro Colon’ in Buenos Aires, Argentinië.

Bekend om zijn vloeiende dansstijl met een sterke vertolking en inleving, voelde Alain zich vooral thuis in het repertoire van David Dawson, met balletten als ‘The Grey Area’, ‘A Sweet Spell of Oblivion’, ‘The Third Light’ & ‘Faun(e)’.

Andere wereldvermaarde choreografen met wie hij nauw heeft samengewerkt zijn William Forsythe, Jiri Kylian, Sidi Larbi Cherkaoui, Christian Spuck, Nicolo Fonte, Jean-Christophe Maillot, Jorma Elo, Demis Volpi en vele anderen.

In 1997 won hij de tweede prijs tijdens de Eurovisie Danscompetitie in Gdansk, Polen; later in 2008 volgde de ‘Mathilde Schroyens Dansprijs’ en werd hij genomineerd in de categorie ‘Mannelijke danser’ voor de ‘Prix Benois de la Danse’ in 2009. Een ‘Golden Label’ van internetsite ‘Klassiek Centraal’ ontving hij in 2012 voor een ‘opmerkelijke carrière’.

Een hoogtepunt in Alain’s carrière kwam er in 2006 na zijn schitterende vertolking van Carabosse in Marcia Haydée’s volprezen productie van “The Sleeping Beauty”, een rol waarin hij zijn danstechniciteit kon combineren met zijn talent voor acteren. Deze opmerkelijke vertolking van Carabosse bracht hem later als gastdanser naar het Santiago Ballet in Chili en naar het West Australian Ballet in Perth.

In 2010 werd hij opnieuw uitgenodigd door het Santiago Ballet in Chili, maar nu om er het personage Rothbart tot leven te brengen in een nieuwe versie van ‘Het Zwanenmeer’, een rol die Marcia Haydée speciaal voor hem creëerde.

Na zijn vertrek in 2012 bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, koos hij voor een freelance carrière. Terwijl hij bleef dansen en met regelmaat uitgenodigd werd als gastdanser in binnen- en buitenland, werkte hij tijdelijk als balletmeester bij het Ballet van Vlaanderen aan Wayne McGregor’s ‘Infra’. Daarnaast studeerde hij fotografie, een andere passie waar hij zich in kon uitleven en was hij actief als lesgever en coach.

Van 2017 tot 2019 doceerde hij klassieke dans aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen.

In navolging van zijn droom, houdt Alain Honorez in september 2019 Junior Ballet Antwerp boven de doopvont. Als onafhankelijk artistiek directeur begeleidt hij, in samenwerking met choreografe en tevens levenspartner Altea Nuñez, 20 jonge getalenteerde dansers tussen 17 en 21 jaar, die hun techniek en vaardigheden kunnen vervolmaken door middel van intensieve danstrainingen, workshops en het verwerven van podiumervaring in een allesomvattend tweejarig programma. Het initiatief slaat daarmee een brug tussen afstuderen en de opstart van een danscarrière bij een professionele danscompagnie.

©Filip van Roe