Altea Nuñez
Altea Nuñez Balletmeester / Choreografe

Altea Nuñez studeerde af aan het Conservatorium van Den Haag met een diploma van onderscheiding nadat ze haar formatieve opleiding aan de bekende Victor Ullate school in Madrid beëindigde.

Haar professionele danscarrière ging van start bij de compagnie van Victor Ullate, waar ze gedurende drie jaar danste. In 2001 sloot ze zich aan bij het Koninklijk Ballet van Vlaanderen waar ze werkte onder de leiding van Robert Denvers, Kathryn Bennetts en Assis Carreiro. Als eerste danseres van het gezelschap danste Altea vrijwel alle hoofdrollen uit het klassieke en neo-klassieke repertoire en werkte ze met top choreografen zoals William Forsythe, Marcia Haydée, David Dawson, Jiri Kylian, Wayne McGregor en vele anderen.

Daarnaast trad Altea op in Madrid (2001 & 2010) met ‘Teresa Nieto en Compañia’, en danste ze op Internationale Gala voorstellingen in Madrid, Californië en New York.

In 2013 nam Altea afscheid van Ballet Vlaanderen om zich te concentreren op de choreografie. Deze nieuwe carrière werd gelanceerd met het onmiddellijke succes van haar eerste werk ‘Contigo’ (2013), gecreëerd voor ‘Coupe Maison’, het choreografische platform van Ballet Vlaanderen. Het succes zorgde ervoor dat ze in 2014 als gast choreografe uitgenodigd werd om een nieuw werk te creëren voor de dansers van het Ballet; ‘Claroscuro’. Dit specifieke werk werd het daarop volgende jaar (2015) op vraag van Sidi Larbi Cherkaoui en Tamas Moricz uitgebreid en hernomen tijdens ‘Choreolab’.

Op verzoek van Marcia Haydée, werd ‘Claroscuro’ in 2016 speciaal herwerkt voor het Santiago Ballet in Chili, waar het zijn Zuid Amerikaanse première kende als deel van de voorstelling ‘Festival de Coreografos’.

Andere recente werken zijn ‘Absolutio’, origineel gecreëerd voor de laatstejaarsstudenten van de Koninklijke Balletschool Antwerpen (2017), en hernomen door Compañia Nacional de Danza Spain in het programma ‘A la Carta’ (2018) en ‘Stardust’, dat na zijn première in Antwerpen (2018) gedanst werd door de studenten van de Palucca High School of Dance in Dresden in 2019.

Voor Danzarte21 – Ballet Joven de Murcia, creëerde Altea vorig seizoen ‘For those who wait’ en op het Graduation Gala 2019 van de Koninklijke Balletschool Antwerpen ging haar choreografie ‘YU’ in première, een dynamisch werk voor 13 mannelijke dansers.
Daarnaast choreografeerde Altea voor de Professionele Conservatoires van Madrid en Barcelona en voor de Kunsthumaniora in Antwerpen. Tevens waren haar creaties te zien op Internationale Gala voorstellingen in Argentinië, Italië, Spanje, Duitsland, Cyprus en Frankrijk.

Sinds 2009 geeft Altea klassieke les, choreografische workshops en privé coaching bij Dansstudio Arabesque (Antwerpen). Ook is ze docente klassieke dans aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen sinds 2017 en is ze vaak als docente en choreografe te gast op Internationale dansstages.

In 2014 werd Altea lid van de vereniging ‘Dansaires & Art’ in Spanje.

In 2019 werd Altea artistiek assistente van Junior Ballet Antwerp, waarvoor ze ‘Summer’ creëerde als deel van de productie Seasons 4.0.

©Marc Lagrange