FLASH #10 – DANS, EEN WERELDTAAL!

Op 1 November vieren we World Ballet Day en wordt de danskunst in al haar schoonheid wereldwijd online in de kijker gezet.
Daarmee zetten we dan ook de toon voor deze nieuwe #FLASH en is het meer dan tijd dat we onze nieuwe crew aan u voorstellen!

Klassiek ballet is net als klassieke muziek universeel. Elke professionele danser kan via zijn gedreven opleiding overal terecht: een Vlaamse danser volgt les in Italië, een Italiaan neemt zonder problemen deel aan een balletles in Zweden, Japan of Zuid-Amerika… de basistechniek is wereldwijd dezelfde en het is dus van het uiterste belang dit zo te houden. Nooit eerder werd er immers geopperd om de schrijfwijze van klassieke muziek te veranderen en waarom zou men ook! Kunst, eeuwen geleden ontstaan, die getuigt van evolutie en verfijning veegt men zo maar niet van de kaart! Op 1 november staan ’s werelds meest vermaarde balletgezelschappen weer klaar om ons in vervoering te brengen: via streaming kunnen we hen bewonderen tijdens de lessen en repetities. Mis deze kans niet! www.worldballetday.com

Laten we het dan nu eens hebben over onze nieuwe samengestelde groep… Hier zijn ze!

James Cooper, onze enige mannelijke danser dit seizoen, verblijft momenteel in Londen in afwachting dat de Brexit-regels ivm zijn visa goedkeuring hem toelaten om naar Antwerpen terug te keren. Jamie heeft gelukkig de start van het nieuwe JBA-seizoen kunnen meemaken maar moest terugreizen naar Londen om de verplichte administratieve regelingen te treffen.  Niettegenstaande zijn zeer klassieke achtergrond, zal Jamie de moderne dansstijlen uit ons repertoire de volgende maanden eigen kunnen maken.
Japan is ook nu weer vertegenwoordigd door twee sierlijke jonge dansers: Rinka, ons wel bekend als één van de drie Assepoester’s van vorig seizoen, is haar derde jaar bij JBA gestart en Sora Nishida stroomde binnen van de Koninklijke Balletschool Antwerpen. 
De voorbije jaren mochten we reeds enkele Italianen verwelkomen via de prestigieuze La Scala Ballet School in Milaan en ook dit jaar is dit het geval. Letizia Austoni, een zonnige, extraverte jonge vrouw volgt tijdens de voorbereiding van haar professionele danscarrière ook een online universitaire cursus Communicatie.

Langbenige Seohyun Mo is een Zuid-Koreaanse en kreeg haar balletopleiding gedurende meerdere jaren in München. Lizé Mentz is dan weer afkomstig van Zuid-Afrika, maar bracht haar laatste twee jaar door bij de Joffrey Ballet Academy in Chicago. Lizé is in de wolken om hier in Europa haar carrière te kunnen aanvangen! Dit geldt trouwens eveneens voor onze Canadese rekruut, Mackennzie Mount.  Zij heeft al mogen proeven van wat het professionele leven inhoudt tijdens de tijd die ze doorbracht bij het Royal Winnipeg Ballet als stagiaire.
De Canadese/Kroatische Maja Grubic is 17 lentes jong en meteen ook onze jongste telg! Zij trakteert de groep graag op zelfgebakken koekjes.

Samen met de Française SoazigElla uit Australië, de Amerikaanse Lauren en Tilly uit Engeland vormen deze 12 jonge dansers de JBA bezetting aan het begin van ons jubileumseizoen 23/24.

Elf verschillende nationaliteiten – elk met hun eigen cultuur – vinden elkaar in de Antwerpse JBA studio en werken naadloos en kristalhelder samen onder begeleiding van onze Spaanse balletmeesteres Altea Nuñez! Van enige Babylonische spraakverwarring is er geen sprake!

© Alain Honorez, Nicha Rodboon & Filip Van Roe