FLASH #2 – OP HET MENU SEIZOEN 2022 – 2023

Wat heeft seizoen 4 allemaal in petto voor JBA? Met een terugblik op wie recent met onze junioren aan het werk ging, geven we u een voorsmaakje van wat er in 2023 naast CINDERELLA nog op het menu staat.

Zoals elk jaar het geval is, heeft Junior Ballet Antwerp ook dit seizoen weer meerdere workshops ingepland voor haar dansers. Sinds begin september 2022 werd de uitgebreide dansruimte in de Stadsfeestzaal ingewijd door enkele grote namen, waaronder een aantal verfrissend nieuwe!

De multi-getalenteerde Vlaamse danser en coach Jesse Callaert, die voor JBA inmiddels geen onbekende meer is, beet de spits af! Jesse danste enkele jaren bij het Nederlands Dans Theater en werd in 2021 door Marco Goecke gevraagd om naar het Staatsballett Hannover te komen waar Goecke Huischoreograaf en Directeur is. Vandaag werkt Jesse als freelancer – dit laat hem toe zijn toekomstige pad te vinden. Of hij nu experimenteert op gebied van moderne technieken, repertoire coacht van hedendaagse balletchoreografen of dansers adviseert vanuit zijn eigen loopbaanervaring, altijd reikt Jesse zowel nieuwe manieren van bewegen aan als stof tot nadenken. Ditmaal werkte hij met onze jonge artiesten op het stuk van Johan Inger getiteld ‘I New Then’. Jesse is iemand die we steeds graag terug in de studio verwelkomen – zijn intensiteit en energie zijn vanaf de eerste dag voelbaar.

De Belgische Maï Vanhout, vroeger lid van het gezelschap Malandain Ballet Biarritz en later docente/ repetente aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen, coachte onze dansers met een luchtig werk van de Franse choreograaf Thierry Malandain, ‘Danses qu’on croise’ – op muziek van Johannes Brahms, Danse Hongroise. In dit fris, humorvolle ballet zien we hoe dansers op elkaar reageren buiten hun eigen ijle wereldje. ‘Danses qu’on croise’ zal als onderdeel van JBA’s nieuwe MINIATUREN in juni ’23 te zien zijn in HetPaleis!, Antwerpen en we zijn er nu reeds van overtuigd dat het gesmaakt zal worden!

De Amerikaan Shane Urton, sinds 2019 lid van Opera Ballet Vlaanderen kwam na zijn opleiding aan de University of the North Carolina School of the Arts, via het Royal New Zealand Ballet en het Norwegian National Ballet in België terecht. Naast zelf dansen ligt Shane’s interesse voornamelijk in choreograferen en het was het duet ‘Devotion’ dat hij creëerde voor twee van zijn collega-dansers bij OBV dat de aandacht trok van Alain Honorez. Alain was zo onder de indruk van Shane’s persoonlijkheid en individuele stijl dat hij hem vroeg het duet voor JBA te herwerken. Op een muzikale compilatie van Job Ruggeveen, Caroline Shaw en So Percussion verwijst ‘Devotion’ naar Urton’s liefde voor zijn balletachtergrond en in het bijzonder voor de point work techniek die tegenwoordig steeds minder door hedendaagse choreografen gebruikt wordt.
Shane aan het werk zien geeft een indicatie dat we in de toekomst meer van hem zullen horen. Ook Devotion zal deel uitmaken van de nieuwe MINIATUREN in juni ’23.

Met plezier ontvingen we opnieuw de geweldige Monique Loudières in onze studio voor een nieuwe workshop in oktober. De puurheid van de klassieke ballettechniek zit in het DNA van deze ex-Etoile van de Parijse Opera: Loudières is niet alleen een experte wat betreft de finesse van lichaamsplaatsing, subtiel voetenwerk en virtuositeit van pirouettes en sprongen… ze ‘ademt’ het vocabulaire van dansers en choreografen en begrijpt ten volle dat de bewegingen ontworpen zijn om emotie en gevoel uit te drukken. Zonder dit begrip is dans puur mechanisch en net dát is haar waardevolle bijdrage terwijl ze onze jongeren coacht en begeleidt in hun klassieke auditie-variaties.

Tot slot, als onderdeel van onze gloednieuwe triple bill SIGNATURES in de Antwerpse Opera eind april ’23, is onze eigen fantastische huischoreografe Altea Nuñez druk in de weer met het herwerken van één van haar iconische stukken ‘Absolutio’. Zoals in al haar werk slaagt Altea er telkens in om met haar geheel eigen individuele bewegingsstijl intense emoties op te wekken. We kunnen alvast niet wachten om het resultaat voor te stellen!

Ben je benieuwd naar wie er nog meer naar Antwerpen zal afreizen om onze jonge talenten te helpen vervolmaken en het beste uit hen naar boven te halen?
In de volgende nummers van FLASH lees je er alles over! Blijf ons volgen!

©Alain Honorez