FLASH #3 – DE WERELD VAN CINDERELLA

Donkere dagen en koude winternachten staan weer voor de deur… maar Kerstmis is in aantocht! Glitter en fonkeling in het straatbeeld doen ons verlangen naar gezelligheid en warmte in huiselijke kring. Met een aantal leuke weetjes in deze laatste Flash van 2022 hopen wij ons steentje bij te dragen aan nog meer magie! 
Bij de voorbereidingen en de totstandkoming van CINDERELLA is er voor elk onderdeel en detail beroep gedaan op de expertise van vakmensen die met hart en ziel meewerken aan deze betoverende productie. 

Het ballet CINDERELLA is natuurlijk moeilijk voor te stellen zonder de fantasierijke muziek van Sergei Prokofiev… Hoe blij kunnen wij zijn met Michiel Delanghe en Casco Philhet Belgische Kamerorkest die deze prachtige muziek alle eer aandoen! Michiel, een dirigent met een levenslange passie voor dans, is dé uitgelezen persoon om onze dansers te begeleiden tijdens de persoonlijke vormgeving van de verschillende personages.

De moeders zijn meteen twee van de meest intrigerende rollen in CINDERELLA! Ja, er zijn er twee – haar boosaardige stiefmoeder en haar liefhebbende biologische moeder.
Hier geven we natuurlijk niet prijs hoe ze met onze heldin omgaan… dat moet u zélf komen ontdekken tijdens de voorstelling! Wat we wel kunnen verklappen is dat de rollen ingevuld worden door twee ex-ballerina’s van Ballet Vlaanderen: Claudia Philps en Altea Nuñez, beiden prachtige danseressen! Door hun bijdrage zal het verhaal zeker aan allure en maturiteit winnen!

De geweldige Monique Loudières, vaste coach bij JBA en onlangs weer te gast in de studio, deelde dan weer haar eigen CINDERELLA-ervaringen met onze dansers: voor het Parijse Opera Ballet danste zij CINDERELLA als één van hun sterdansers tijdens het directeurschap van de beroemde Rudolph Nureyev, die toen voor het gezelschap zijn eigen versie van het sprookje had gecreëerd.
Monique was net terug uit zwangerschapsverlof en begon stilaan weer in vorm te komen. Later zou ze de titelrol dansen, maar eerst werd ze gecast als één van de stiefzussen. Nureyev bleek een strenge leermeester te zijn (ook voor zichzelf) – hij zette in op de meest ingewikkelde, bijna onmogelijke passen en o wee als zijn dansers er niet in slaagden deze bij de volgende repetitie vlekkeloos uit te voeren of er geen karakter noch persoonlijkheid aan konden geven.

Geen thema-ballet zonder kostuums! Onze eigen ontwerpster Jolien Deweerdt heeft zich volledig kunnen uitleven in haar verbluffende creaties. Niet minder dan 124 kostuums werden ontworpen en ontwikkeld! Ook hier wordt je nieuwsgierigheid en geduld op de proef gesteld tot in februari maar toch even meegeven dat Jolien zich voornamelijk heeft laten inspireren door het Dior-tijdperk met zijn smalle tailles en golvende rokken, uitgevoerd in rijke stoffen en sprekende kleuren … een ware lust voor het oog! 

En dan tenslotte het decor…. de Antwerpse Handelsbeurs die als het ware zal omgetoverd worden tot een huis en een paleis…. en dit in een oogwenk! Daar zorgt het team van Nieuwenhove / Coppens voor, gekend voor hun set- en filmproducties. Zij halen alles uit de kast om voor u en mét u als onderdeel van de actie dit magisch realisme te doen werken! 

Wij kijken er naar uit u in 2023 te mogen verwelkomen in onze droomwereld!

©Alain Honorez